Shiatsu tretman

Djelovanje

Shiatsu je drevni oblik rada na tijelu koji se temelji na tradicionalnoj kineskoj medicini. Uravnoteženjem energetskog sustava uspostavlja se i održava zdravlje tijela. Shiatsu ublažava stres i smiruje živčani sustav, jača imunitet, poboljšava probavu, menstrualne funkcije, koncentraciju. Omogućava bolje držanje tijela i pomaže otklanjanju bolova u leđima i vratu.Djeluje na otklanjanje svih bolova i problema s kralježnicom.

Shiatsu tretman obnavlja i uravnotežuje protok energije kroz meridijane (nevidljivi «putevi» duž cijelog tijela kroz koje protječe vitalna energija) i na taj način obnavlja vitalnost organizma. Duž merdijana terapeut primjenjuje pritisak, a pri tome koristi prste, dlanove, laktove, koljena kako bi mogao tretirati sve specifične točke na tijelu. Tretman je dijagnoza i dijagnoza je tretman – jedna je od glavnih ideja ovog pristupa jer svaki dodir ima učinak na tijelo i istovremeno terapeutu daje informaciju o stanju organizma.

 

Opis tretmana

Prije početka tretmana shiatsu praktičar će vam postaviti pitanje o zdravlju i načinu življenja, kako bi dobio uvid u fizičke, emocionalne i okolinske uvjete u kojima se nalazite te usmjerio tretman prema specifičnom stanju i potrebama tijela. Iznimno je važno da ga informirate o svojem zdravstvenom stanju kako biste izbjegli bilo kakva nepoželjna stanja. Shiatsu se provodi na podlozi (strunjači) na podu. Tijekom tretmana, koji traje oko 60 minuta i istinski opušta, klijent je odjeven (preporuča se lagana pamučna odjeća poput trenirke). U tretmanu se osobi pristupa cjelovito; cilj mu je uravnotežiti stanje organizma, a ne samo djelovati na simptome. Na kraju tretmana osjećat ćete se osvježeno i osnaženo. Tijekom tretmana neka područja mogu biti osjetljiva, čak i bolna, ali kako se tretman odvija tako bol i osjetljivost nestaju. Jedinstveno držanje tijela i podražavajući dodir omogućavaju mišićima i vlaknima da se potpuno opuste.

 

Dinamika dolaska na tretmane

Za poslovne ljude shiatsu masaža je idealna jednom tjedno, a za ostale jednom u dva tjedna ili jednom mjesečno kao preventiva. O tome je najbolje odlučiti nakon prvog tretmana u skladu s preporukom terapeuta. Kod tegoba se obično preporučuje serija od 4 do 5 tretmana, svaki drugi tjedan.

 

Djelovanje i  reakcije nakon tretmana

Trenutni učinci shiatsu tretmana vrlo su individualni, no svima je nakon tretmana  zajednički osjećaj opuštenosti. Zbog dubokog opuštanja i stimuliranja glavnih tjelesnih sustava, možete osjetiti neke iscjeljujuće reakcije. Neki ljudi osjete simptome slične gripi ili prehladi, lagana probadanja ili bolove, glavobolju – ako se takvi simptomi i pojave ne traju duže od dan, dva i iščezavaju sa svakim sljedećim tretmanom. Važno je o njima obavijestiti terapeuta, osobito ako se simptomi zadrže. Općenito, svi takvi simptomi i reakcije, koje možete osjetiti nakon tretmana, pozitivni su znakovi tijela koje vam govori da pokušava uskladiti svoje vlastito stanje na prirodan način. To su znakovi eliminacije i početka procesa iscjeljenja.

 

Kako se pripremiti za tretman

Odaberite prikladnu odjeću koja je udobna, široka, od prirodnih materijala. Za žene je važno da na tretmanu ne nose nakit, vunene ili najlonske hulahopke. Važno je da vam je tijelo što slobodnije kako bi energija mogla nesmetano teći.

Izbjegavajte obrok i stimulativna pića (kava, crni čaj) prije dolaska na tretman. Između obroka i tretmana trebaju proći najmanje dva sata. Nije dobro jesti niti odmah nakon tretmana.